Hoofdklasse: XerxesDZB in de war

3 February 2019, 12:43 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Hoofdklasse: XerxesDZB in de war

XerxesDZB is nog niet gedegradeerd, maar inmiddels wel al zijn bed aan het verschonen. De rentree van de routiniers Kai Fens en Marvin Strik met ingang van het nieuwe seizoen lijkt de voorbode van een nieuw familiair beleid. Ook op het sportpark Faas Wilkes groeien de bomen niet meer tot aan de hemel. Langzaam maar zeker dringt ook in Zevenkamp het besef door dat het warmer aanvoelt om voor een doelpunt te juichen dat door een clubkind als Bruce van Kesteren wordt gescoord dan voor een ééndagsvlieg.

Winand van Loon, die anderhalf jaar geleden ook heel even ging buiten spelen, en dat is hem slecht bevallen, is momenteel druk aan het puzzelen. Maar eerst een nieuwe trainer, want na vier jaar komt er deze zomer ook een einde aan het tijdperk Marco Jalink. Die nieuwe trainer zal vooral moeten schaven aan het zelfvertrouwen van het eerste elftal, want ook zaterdag thuis tegen Zwaluwen ging het daaraan mank.
XerxesDZB had tegen de Vlaardingers een reële kans om drie punten dichter bij Nootdorp te komen toen achtereenvolgens Van Kesteren en Kroon de door Tevyn Biekman gerealiseerde voorsprong van 0-1 ombogen naar een 2-1 voorsprong. Het was na rust. Er resteerden nog twintig minuten. Mooi uitgangspunt voor XerxesDZB om de zaak achter op slot te gooien. Maar geschrokken van de omwenteling gierden vervolgens de zenuwen door de defensie en was één moment van onoplettendheid dodelijk. En toen Scholman er 2-2 van had gemaakt, voelde iedereen vanaf de zijlijn aan zijn of haar water dat het kaartenhuis in elkaar zou zakken. Angst. Iedereen in de war. Geen focus. Joseph Concalves scoorde de 3-2 en zo was XerxesDZB in vier minuten weer geknipt en geschoren.

Feyenoord

SC Feyenoord was beter; dat moest zelfs de meest fervente Smitshoeker toegeven. Toch was er na de 1-1 ook teleurstelling bij de Barendrechtse hoofdklasser. ‘’Als je tien minuten voor tijd op een 1-0 voorsprong komt (strafschop Julien Reinata) dan hoop je de wedstrijd te winnen’’, zei Smitshoek-trainer Richard Middelkoop na afloop. Dat gebeurde niet, want in de slotfase kwamen de Rotterdammers uit een hoekschop langszij: 1-1. En zodoende eindigde de derby tussen Smitshoek en Feyenoord net zoals een paar maanden geleden in 1-1.

Feyenoord-trainer Raymond Frehe werd door de scheidsrechter ruim voor het einde van het duel achter de afrastering gestuurd, vanwege aanmerkingen op de leiding. De oud-trainer van Smitshoek vond Feyenoord beter: ‘’Maar Smitshoek speelde heel gedisciplineerd en daardoor hadden wij het lastig. Door een strafschop kwamen we achter, maar we slaagden erin om op 1-1 te komen. Voor ons had er meer ingezeten.’’

Capelle 

Capelle had bij een overwinning op Swift een stapje kunnen zetten richting de staart van de middenmoot, maar de ploeg van trainer Ton van Bremen kwam op eigen veld tegen de Amsterdammers niet verder dan 1-1. Carlos Groen opende al na tien minuten de score voor de gasten. Dat deed hij na een hoekschop. Beide teams werkten hard, maar kansen leverde dit nauwelijks op.
In de tweede helft kwam Capelle langszij door Luuk Kraaijeveld (1-1), maar hier bleef het bij. Het in degradatieproblemen verkerende Capelle staat nog steeds op een veertiende plaats met vijftien punten. Dat zijn er vijf minder dan DFS dat één plekje hoger staat.
In tegenstelling tot bij XerxesDZB groeien de centjes in Capelle kennelijk toch nog op vele brede ruggen. Geschrokken van de eerdere degradatie en de huidige positie op de ranglijst worden op dit moment in no time allerlei spelers van elders gestrikt. Justin van Mullem, Joseph Goncalves en Scholman komen over van het leeg gelopen Zwaluwen, Jessie Oostrum van Feyenoord waar hij nauwelijks aan spelen toekwam, terwijl hij daarvoor bij Neptunus-Schiebroek de sterren van de hemel speelde en Eric Jansen en Lars van Wijngaard van Spirit. De laatste heeft trouwens al eerder voor Capelle gespeeld.