Oranje honkballers de baas over Zuid-Afrika

21 September 2019, 17:42 uur
Sport
mainImage
ANP

door Jan van der Sande

De Nederlandse honkballers hebben de voorlaatste wedstrijd van het olympische kwalificatietoernooi gewonnen van Zuid-Afrika. In Bologna won het Koninkrijksteam met 7-1 en houdt het een kleine kans om het OKT te winnen.

Nederland startte met Donny Breek op de heuvel. De eerste inning kwam hij nogal gemakkelijk door, maar in de tweede beurt had hij veel problemen met zijn controle. Op dat moment had Oranje al twee maal gescoord via hits van Sicnarf Loopstok en Yurendell de Caster. Breek, die excelleerde in Bonn, kreeg drie man op de honken met niemand uit. Twee vrije lopen en een geraakt werper waren daarvoor verantwoordelijk. Benjamin Smith sloeg vervolgens de bal diep het centerfield in waar Roger Bernadina zijn bijnaam Shark waarmaakte. Met een schitterende duik ving hij de bal zodat dit maar één run opleverde.

Coach Evert-Jan ’t Hoen greep in en stuurde Mike Bolsenbroek naar de heuvel. Deze in Duitsland spelende pitcher gooide vervolgens drie perfecte innings. Aanvallend werd hij gesteund doordat in de derde slagbeurt Nederland niet minder dan viermaal scoorde. Hoogtepunt was de tweepunten homerun van Sharlon Schoop. 

Na Bolsenbroek maakte vervolgens Shuruendy Valeriano zijn debuut in Oranje waarna Shairon Martis de laatste twee innings  geen enkele Zuid Afrikaan op het honk toeliet. Totaal moest Nederland twee schamele hits toestaan en zag verder de tegenstander ook twee fouten maken. De Europees kampioen sloeg er zelf negen en speelde foutloos.

Doordat Israël gisteren met 8-2 van gastland Italië won is het voor zowel de Azzurri als onze mannen zo goed als onmogelijk om nog eerste te worden.

Morgenavond om 20.00 uur speelt Nederland tegen het gastland Italië.