Oranje-honkballers mikken nu op 2e plek

21 September 2019, 00:29 uur
Sport
mainImage
Veteraan Rob Cordemans

door Chris Mast

Het Nederlands honkbalteam heeft op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Italië de schade beperkt door in Bologna met 6-2 van Spanje te winnen. Na de domper van het 8-1 verlies tegen Israël donderdagavond was dat een pleister op de wonde.

Maar tegelijkertijd deelde Israël in Parma een vernietigende klap uit aan het thuisland. Het won met 8-2 (!). Met de wedstrijden van Israël tegen zwakke broeders als Zuid-Afrika en Tsjechië voor de boeg is Israël nagenoeg zeker van de trip naar de Spelen in Tokyo.

Voor Nederland en Italië rest op zondagavond de strijd om de troostprijs: de winnaar plaatst zich voor het Olympisch kwalificatietoernooi in maart, waar alle nummers twee van de zonale toernooien nog strijden om één plaats.

Anders dan in de wedstrijd van Israël tegen Nederland, waarin Oranje zowel defensief als offensief werd overklast, had Italië de nederlaag aan eigen onkunde te wijten. Het verzuimde te scoren nadat het in de vijfde inning de 2-0 voorsprong die Israël in de inning daarvoor had genomen, had geneutraliseerd. Het liet tien honklopers op de honken achter tegen Israël één. En in de beslissende achtste inning stuurde het vijf Israëlische honklopers gratis naar het eerste honk: twee via geraakt werper, twee met veldfouten en één met vier wijd. Die cadeautjes verzilverde Israël.

In de wedstrijd van Oranje startte werper Rob Cordemans. Hij gooide in vijf innings 5-1-3-0, daarna verving Lars Huijer hem bekwaam. Maar in de negende inning kwam hij in de problemen en moest met alle honken bezet Juan Carlos Sulbaran te hulp worden geroepen. Die klaarde de klus even bekwaam.

Nederland scoorde in de tweede, zevende en achtste inning, achtereenvolgens drie, twee en één punt. De Caster, die Curt Smith op het eerste honk verving, was productief in de tweede inning met een tweehonkslag.

De mooiste actie van de wedstrijd kwam op naam van tweede honkman Calten Daal, die achteruitlopend een vangbal maakte en daarna in de draai de bal op het eerste honk mikte voor het dubbelspel.

Daal was ook de pechvogel van de avond. Bij een head-first sliding op het tweede honk blesseerde hij zich en moest hij uitvallen, waarna Sharlon Schoop de bezetting van het tweede honk overnam. Ook hij stond met een moeilijke vangbal nog aan de basis van een geslaagd dubbelspel. Maar ook maakte hij in de negende inning op de Spaanse opningsslagman de enige Nederlandse veldfout, waardoor het nog even spannend werd.