Sparta's opluchting nog groter dan de blijdschap

12 February 2020, 01:57 uur
Orange Pictures

door Piet Ocks

De opluchting op Het Kasteel was groter dan de blijdschap na de zege op ADO Den Haag: 4-2. Eindelijk behaalde Sparta weer eens overwinning in het nieuwe jaar, al ging dat met meer moeite gepaard dan vooraf was vermoed.

Opluchting vooral, omdat de afstand tot de laatste plaatsen weer iets was vergroot. Opluchting ook, omdat de verkoop van de twee spitsen Dervisoglu en Veldwijk (nog) geen schadelijke gevolgen heeft veroorzaakt. Sparta's trefzekerheid is drastisch verminderd, en niet opgevangen met het aantrekken van adequate vervangers.

Het is die onzekerheid, die Sparta kwelt in een periode, waarin de laatste, noodzakelijke punten bijeen moeten worden gesprokkeld met tegenstanders als ADO Den Haag, FC Groningen, Emmen en RKC.

Met de eerste tegenvaller na 17 minuten na een vrije trap van John Goossens, die Shaquille Pinas van nabij simpel tot 0-1 verlengde, kon Sparta goed verwerken. Zeker nadat Sparta al eerder met Jeffry Fortes, die zijn debuut als Spartaan op Het Kasteel maakte en met Ragnar Ache, terug na een hamstringblessure, een goede kans op de 1-0 gehad met Patrick Joosten, die met een harde knal de lat boven ADO-doelman Luuk Koopmans raakte.

Desondanks kon Sparta nog voor rust de achterstand ombuigen. Adil Auassar kopte na 22 minuten een hoekschop van Dante Rigo via de binnenkant van de paal de 1-1 in. Een fout bij het uitverdedigen bracht Patrick Joosten na 28 minuten na een fraaie solo vrij voor doelman Koopmans: 2-1. Vlak voor rust belandde een corner van Rigo op het hoofd van Bart Vriends: 3-1.

Sparta leek op rozen, mede gezien de overmacht van de eerste helft, waarin Sparta weinig of niets meer te vrezen had van het machteloze ADO Den Haag. Tot het misverstand 22 minuten na rust tussen Lassana Faye en doelman Ariel Harush, die onnodig zijn doel verliet, waarvan Crysensio Summerville profiteerde: 3-2. Waarmee de Feyenoord-huurling de spanning terugbracht in de tot dan eenzijdige wedstrijd.

De Hagenezen creëerden nog één grote kans op de gelijkmaker, maar doelman Ariel Harush herstelde zich voorbeeldig nadat John Goossens alleen voor hem was opgedoken. In de slotfase ontstond er ruimte om te counteren voor Sparta, maar vooral invaller Piroe (voor de geblesseerde Ache) faalde, voordat in de slotseconden Abdou Harroui vanuit een snelle counter de 4-2 inschoot. ''Als hij die kans had gemist, had hij met mij een klein probleempje gehad,'' grapte trainer Henk Fraser later, omdat er twee spelers vrij voor het doel stonden.

Opstelling Sparta: Harusch; Fortes, Vriends, Mattheij, Faye; Harroui, Rigo (79' Abels), Smeets (82' D. Duarte), Auassar; Ache (55' Piroe), Joosten.