Sportclub Feyenoord jaagt op 3e divisie

26 May 2019, 00:28 uur
Sport
mainImage
Het hoofdveld van de nieuwe accommodatie van Feyenoord zoals dat er zaterdag bijlag. De eerste stroken hybridegras zijn aangebracht.

Feyenoord reist komende dinsdag naar Assen om tegen ACV te beginnen aan een – in het gunstigste geval – drie weken durende Hollandse toer op weg naar de derde divisie. Spelers, die nog op school zitten, hebben vrij moeten vragen en spelers die werken een snipperdag.

Feyenoord kreeg een periode toegewezen omdat Ter Leede zowel de subtitel als de echte titel voor zich opeiste in de hoofdklasse A en dat betekent dat de Rotterdammers voor de vijfde achtereenvolgende keer – vanaf de 4e klasse – mei-prijsvechters zijn. Maar het is wel voor de eerste keer dat de mogelijke promotie niet rechtstreeks wordt afgedwongen. Het gaat nu via de nacompetitie.

Omdat de bestemming de derde divisie is moeten trainer Frehe en voorzitter Voots met hun mannen een tournee door het land maken. Ze vertrekken dinsdag vroeg en krijgen ouderwets brood mee, want de bestuursleden Voots en Ultee zijn opgegroeid in de bescheiden vijftiger jaren. Of er veel supporters zullen volgen is zeer de vraag, want dinsdag staken de bussen, treinen en trams.

In de derde periode eindigde Feyenoord, dat zaterdag met 3-3 gelijk speelde tegen Zwaluwen, als tweede achter Ter Leede. Het haalde 19 punten. Eén punt meer dan Rijsvogels, dat op de laatste zaterdag van de reguliere competitie kans zag om ten gunste van Ter Leede de andere titelkandidaat Volendam met 3-5 af te drogen. Capelle was dat twee weken eerder ook al gelukt en zelfs Capelle – dat wekenlang met succes streed om de nacompetitie onderaan te ontlopen – maakte theoretisch nog een kans om mee te dingen naar een nacompetitieplek op weg naar de 3e divisie.

Interessant is de vraag wat er gebeurt wanneer Feyenoord zich via de nacompetitie naar de 3e divisie hijst. Sluit de Sportclub Feyenoord dan een pact met de betaalde tak van Feyenoord, die intussen hunkert naar de piramide? Wordt het dan alsnog één vereniging na de tumultueuze scheiding van geesten halverwege de jaren zeventig, die wijlen aartsvader Cor Kieboom zo aan het hart ging, dat hij niet eens meer op het ereterras aan de Olympiazijde wilde zitten, maar letterlijk en figuurlijk voor ‘’een plaatsje in de zon’’ koos.

‘’We hebben over de kansen van de Sportclub Feyenoord om ooit de 3e divisie te bereiken wel eens gesproken met Martin van Geel’’, zei voorzitter Wim Voots. ‘’Wat zeg ik? We hebben zelfs vijf keer met hem hierover gesproken en bij elkaar duurden die vijf gesprekken vijf minuten.’’ Meer zei Voorts niet, maar het kwam hier op neer: Martin zag er geen brood in.’’

Met de komst van de op Varkenoord opgegroeide nieuwe technisch-directeur Sjaak Troost zullen die gesprekken ongetwijfeld opnieuw plaats vinden, want inmiddels heeft de bedrijfstak betaald voetbal van Feyenoord ingezien dat de piramide weldegelijk een belangrijke bijdrage levert aan de opleiding van de jongere spelers. Of Feyenoord (Kuip) en Feyenoord (Varkenoord) in dat geval zo nodig weer één entiteit zouden moeten worden – het ingewikkeldste vraagstuk in de familie – is daarbij misschien niet eens zo van groot belang. Soepel uitlenen is ook een optie.