Rotterdamse Cafés (43): Falstaff

1 September 2019, 09:45 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Falstaff

In mijn nieuwe boek ‘Rotterdamse Cafés, deel 5’ zal ook enige aandacht aan ‘food’ worden besteed. Logisch ook, want de combinatie ‘café-restaurant’ is een axioma binnen het horeca-gebeuren.

Ik kocht onlangs voor 50 eurocent een fraaie ansicht van café-restaurant Falstaff, dat intern was verbonden met het helaas al weer afgebroken Rijnhotel aan het Schouwburgplein. Wij hebben het nu over de jaren zeventig en jaren tachtig. Falstaff was een prima zaak, alwaar de gegoede burger genoot van een mooi glas bier en een uitstekende biefstuk. Hoe ze aan de naam Falstaff zijn gekomen? Geen idee. Iedereen weet dat Falstaff de laatste opera is geweest van Giuseppe Verdi, waarvan de première in 1893  plaats vond in Milaan.

Ik ga er van uit dat deze opera luchtig is. Het grappige is dat op de plek van deze voormalige pleisterplaats in de jaren negentig allerlei nieuwe horeca is gevestigd. U weet wel, het bekende rijtje nabij het grote Pathé-theater. Overigens benader ik het nieuwe eetgebeuren in onze stad tamelijk kritisch. In Rotterdam zitten thans méér dan 900 (!) eetgelegenheden en dat vind ik veel te veel. De binnenstad is langzamerhand één groot horecaveld. Dat valt met name in de zomermaanden op, waar je werkelijk overal buitenterrassen ontwaard. Ik ben bezig met een inventarisatie en die komt uiteraard in mijn nieuwe boek. Overigens heb ik nooit begrepen waarom het Rijnhotel annex Falstaff zo snel weer moest worden afgebroken. Soms spelen er ‘krachten’ waar je geen weet van hebt. Nu ja, misschien ook maar beter.


Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.