Rotterdamse cafés (65) – Drankgelag

23 February 2020, 16:39 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Dronkenschap

In mijn nieuwe boek deel 5 Rotterdamse Cafés wordt de geschiedenis van de vaderlandse kroeg nader beschouwd. Uiteraard summier, want wat er hier in onze stad allemaal op cafégebied is gebeurd blijft de hoofdzaak.

Bijj toeval trof ik een prachtig schilderij aan in het Haarlemse Frans Hals museum. Onder de titel ‘drankgelag’  ontdekt men daar bovenstaand onthullend herbergtafereel, geschilderd door Cornelis Dusart (1660-1704). Hij creëerde deze chaotische zuippartij circa 1690. Het schijnt de herbergier te zijn die bewusteloos op de vloer ligt en wanneer wij het woedende gezicht van zijn echtgenote aanschouwen, is zij ‘niet blij’ met de situatie.

Tja, drinkende herbergiers, hoe dikwijls heb ik die zelf al niet meegemaakt tijdens mijn zestien jaar durende ‘studie’. Dusart maakt het tafereel met zijn verfkwast nog wat heftiger met het trieste beeld van een krijsend kind aan de hand van de bewuste dame. Zelden wordt overmatig alcoholgebruik zo trefzeker uitgebeeld. Cornelis Dusart zet, creatief gezien, de realiteit in een ‘onschuldige’ herberg heel wat pittiger neer dan de altijd wat brave schilder Jan Steen. [Met dank aan Paul Schulten voor de info.]   

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf.

[email protected] of 06-18849644.