Evenaar krijgt toch ongewenste inwoning

28 June 2018, 22:52 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De allerlaatste bewoners van het ouderencomplex De Evenaar in de Oosterflank krijgen toch psychische patiënten (van BAVO) als medewoners.

Leefbaar Rotterdam heeft zich op verzoek van de 19 resterende bejaarden maandenlang verzet tegen de aanvulling van hun complex, maar gisteren viel het doek. Vrijwel alle andere politieke partijen maakten gehakt van de digitale meningenpeiling waarin de bewoners van de Oosterflank hadden vastgesteld dat er voor de komst geen draagvlak was. De raadsleden van de SP en CU-SGP vonden de telling dubieus. Niet vanwege de uitslag, maar omdat ze het 'not done' vonden om over zieke mensen te stemmen. De vertegenwoordiger van de Partij van de Dieren gebruikte in dat verband het woord 'onsmakelijk',

Ondanks dat vrijwel alle partijen het er over eens waren dat het proces niet de schoonheidsprijs verdient, vond de nieuwe coalitie dat de 35 te plaatsen psychische patiënten een nieuwe kans verdienen. Van het feit dat de gebiedscommissie het advies van de bewoners in de Oosterflank had overgenomen en dat de voorzitter zelfs was komen inspreken, werden de VVD, CDA en Partij van de Arbeid niet heet of koud. Christine Eskens, de fractievoorzitter van de partij van de verantwoordelijke wethouder Sven de Langen, vond bovendien dat bij dit soort zware onderwerpen geen bewonersraadpleging hoort, maar dat de beslissing genomen dient te worden door de raad.

Michel van Elck, raadslid van Leefbaar Rotterdam. die al die tijd de kar trok voor de reguliere bewoners van de Evenaar hield tot het laatst toe vol dat dat het door de wethouder gesteunde projectplan ''ondoordacht, onzorgvuldig, onveilig en gammel' is.

Ter compensatie van het feit dat de Oosterflank 'een rode zone' is voor de huisvesting van bijzondere doelgroepen zorgt de nieuwe coalitie nu - als doekje voor het bloeden - dat er alcoholverbod komt in de Oosterflank, cameratoezicht, dat de politie vaker gaat surveilleren en dat de groenvoorziening vaker wordt schoon gemaakt.