mainImage

Geen iftar naast Kerstmis in Stadhuis

Afbeelding is niet meer beschikbaar
21 december 2018, 01:59 uur
Algemeen

Het is Nida niet gelukt een Iftar te introduceren bij de meerderheid van de gemeenteraadsleden. De raad komt vandaag (vrijdag) bijeen voor een kerstdiner en het door de islam geinspireerde Nida stelde het op prijs als in het kader van de inclusiviteit ook eens per jaar een Iftar mogelijk is. Het idee werd met 17 tegen 28 stemmen verworpen. De 17 voorstemmers waren de fracties van Denk (4), de Partij van de Arbeid (5), SP (2), GroenLinks (4 van de 5 - dus één fractiedissident) en Nida zelf (2).

Een Iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims wordt genuttigd direct na zonsondergang. In Marokko bestaat deze Iftar uit harira, een dikke soep van onder andere kikkererwten, lamsvlees, uien en linzen. Op het Arabisch Schiereiland eet men dadels en drinkt men koffie. In Turkije worden olijven gegeten en drinkt men thee. In Nederland wordt de iftar door verschillende moskeeën en organisaties gebruikt om moslims samen te brengen, maar ook om niet-moslims uit te nodigen deel te nemen aan deze gezamenlijke dis.

Eerder probeerde Nida al een andere lokale winkelsluitingswet rond 'hun offerfeest.' Leefbaar Rotterdam noemde de poging van Nida ''herkerken.'' Leefbaar-raadslid Hoogwerf: ''Dit is niet verbinden, dit is juist méér verschil maken'', terwijl VVD-raadslid Tim Vernsel vasthield aan wat in Nederland nu eenmaal traditie is: ''En alleen dat vieren wij, klaar uit.''


Foto: Digitaal Dagblad