De stadswarmtebelofte gaat finaal in rook op

18 April 2024, 06:07 uur
Columns
mainImage

De Nederlandse overheid heeft besloten om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. Koren op de molen van D66 in Rotterdam natuurlijk, deugridder voor de klimaatverandering. Met één pennenstreek van het gas af. Hoera! En daarna verplicht aansluiten op stadswarmte waarbij restwarmte van de haven gebruikt gaat worden. Of – als dat mislukt – met z’n allen op het elektriciteitsnetwerk dan wel tobben met de warmtepomp.

Gelezen?

De Agniesestraat en omgeving, Bospolder-Tussendijken, Heindijk, Korendijk en omgeving, Pendrecht, Prinsenland-Het Lage Land en Reyeroord. Allemaal wijken en gebieden die op de nominatie staan om het gas te verlaten.

De propaganda voor de restwarmte uit de haven toetert nog na in m’n oren. Wat een kans, schreef men. Herinnert u het zich nog? We verbeteren er de wereld mee. We verbeteren er de luchtkwaliteit mee en we creëren extra banen. Het kon niet mooier, want deze stadsverwarming zou óók nog de goedkoopste optie worden.

Helaas. Helaas. Niets van dat alles blijkt nu in de praktijk. De verplichte overstap naar een oplossing zonder gas is plotseling niet meer voor iedereen betaalbaar. Sterker nog: 700 tot minstens 2.000 euro bijbetalen is geen uitzondering.

De keiharde belofte bij het aanbieden van stadswarmte dat voor de afnemer de aansluiting en het verbruik in ieder geval niet duurder mag uitpakken dan aardgas en een cv-ketel gaat finaal in rook op. En dus vrezen wij als fractie van de Jongere Ouderen Unie dat het volgende toeslagenschandaal op de loer ligt. Te beginnen in Rotterdam, want die hele warmtetransitie is namelijk één grote farce.

De paniekafspraak is nu dat er geen besluiten meer genomen worden tot er meer zekerheid is over betaalbare warmtetarieven. Daar zijn we blij mee. Goed dat de wethouder (van D66) tot inkeer is gekomen, want er blijken helemaal geen garanties afgegeven te kunnen worden. De gemeente en het Rijk hebben de macht weggegeven aan de markt. Aan Eneco, waarvan we onze aandelen verkochten om met het geld het klimaat te redden en aan Vattenfall.

Iedereen is nu over de rooie. Paniek. Men denkt met subsidies op het proces te kunnen gaan sturen. Dat is een garantie voor een tweede toeslagenschandaal. Mijn fractie is dan ook van mening dat deze hele van-het-gas-af-transitie veel en veel te voorbarig is ingezet door Rotterdam. Alle sores, ellende, kosten, en ongemak komen daardoor te liggen bij de gebruiker.

Benieuwd op wie u in Rotterdam gestemd hebt.

 

- Jet Valk – van beroep docent voortgezet onderwijs - is burgerraadslid van de Jongere Ouderen Unie