Feyenoord City in zee met Lola Landscape

5 April 2018, 23:59 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Feyenoord City heeft LOLA Landscape Architects geselecteerd als landschapsarchitect voor de publieke ruimtes van het masterplan. Het bureau wil een levendige ruimte creëren, waar bewoners en bezoekers verschillende sporten kunnen beoefenen. De publieke ruimte gaat daarmee dienstdoen als een platform voor de sport.

Tegenstanders van Feyenoord City zeggen ‘alleen holle campagnetaal te lezen, mooie tekeningen te zien, tweets van de wethouder te lezen, maar’’, zeggen ze, ‘’we worden dood gegooid met positivisme, terwijl als men bereid is de gewone man te woord te staan, dan zouden ze te horen krijgen dat niemand wil waarmee men bezig is. De burgemeester ziet het nieuwe stadion kennelijk als een persoonlijk cadeau aan de stad, maar als hij een echte Rotterdammer zou zijn, zou hij moeten weten dat de echte fans dit helemaal niet willen.’’

Het masterplan voor Feyenoord City, ontworpen door OMA, omvat overigens een nieuw stadion voor voetbalclub Feyenoord, een park, woningbouw en commerciële ruimtes. Het plan fungeert als een schakel tussen de Maas en Rotterdam-Zuid om de ontwikkeling van dit gebied te stimuleren. Het totale masterplan omvat 325.000 vierkante meter, waarvan 60 procent onder de publieke ruimte valt.

LOLA Landscape Architects is nu geselecteerd voor het landschapsontwerp van deze publieke ruimte. Het bureau krijgt de opdracht om de openbare ruimte rondom De Kuip en het Nieuwe Stadion te ontwerpen. Dit moet resulteren in een levendige ruimte, die goed functioneert tijdens drukke activiteiten en op rustige momenten. In Feyenoord City staat de sport centraal. De gemeente heeft als doelstelling om te focussen op zowel top- als breedtesport om de inwoners letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen. In het landschap komen verschillende plekken, die bewoners en bezoekers uitnodigen om verschillende sporten te beoefenen.

LOLA Landscape Architects ontwerpt een bijzonder plein rondom het Nieuwe Stadion aan de Maas. Deze driedimensionale vierkante ruimte leidt de bezoekers op een veilige manier naar het stadion. Tegelijkertijd gaat het plein over in de rest van de omgeving. Op deze manier vormt Feyenoord City een belangrijke verbinding. Tussen Rotterdam-Zuid en de Maas. En tussen Rotterdam-Zuid en het centrum van de stad.