Historie Heijplaat een hit dankzij 7000 foto's

16 July 2018, 19:52 uur
112
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Dankzij de ontdekking en digitalisering van ruim 7000 glasnegatieven van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij – nu een leer- en ontwikkelingscampus – hebben Rotterdammers via het Stadsarchief sinds vandaag een mooi inkijkje gekregen in de geschiedenis van de RDM, maar ook van de wijk.

Men ziet in het digitale Stadsarchief van Rotterdam beelden die tussen 1904 en de jaren tachtig van de vorige eeuw gemaakt zijn en ze zijn vrij te downloaden.

Ook het ontstaan en de historie van Heijplaat is nu voor eeuwig vastgelegd. De arbeiderswijk - waar na de oorlog nog huis na huis Partij van de Arbeid werd gestemd - lag meer dan honderd jaar terug relatief ver buiten Rotterdam en was dus ook moeilijk bereikbaar voor de werknemers. In 1914 werd daarom de NV Bouwmaatschappij Heyplaat opgericht, die opdracht gaf tot het bouwen van een toentertijd moderne wijk in de vorm van een tuindorp.

Het tuindorp Heijplaat werd ontworpen en ontwikkeld door Architectenbureau H.A.J. en Jan Baanders. In het begin van de jaren 20 was het af en vormde Heijplaat – waarvan vrijwel alle volwassen mannen bij de RDM werkten - een gemeenschap met eigen scholen, winkels, een feestzaal en kerken.

In de huidige bebouwing zijn nog goed de structuren van het tuindorp terug te vinden. In de as van de centrale woonstraat bieden de drie oorspronkelijke kerken in elkaars verlengde een bijzonder schilderachtig aanblik. In de vijftiger jaren werden nog eens 300 huizen gebouwd.

De volgende foto's dateren van de periode 2014 - 2020.

[caption id="attachment_41983" align="alignnone" width="1920"] Heijplaatstraat[/caption]

[caption id="attachment_41984" align="alignnone" width="1920"] Vestastraat[/caption]

[caption id="attachment_41985" align="alignnone" width="1920"] Rondolaan[/caption]

[caption id="attachment_41987" align="alignnone" width="1920"] De 'duurdere' ambtenarenwoningen[/caption]