Je fatbike verzekeren? Een aantal dingen om op te letten

26 August 2024, 11:58 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Heb je pas een fatbike gekocht? Dan ben je zeker niet de enige! Je ziet deze elektrische fietsen met dikke banden steeds vaker voorbij komen op de fietspaden. Fatbikes mogen dan wel erg lekker fietsen, goedkoop zijn ze helaas niet. Het kan daarom best slim zijn om een verzekering af te sluiten voor je nieuwe fiets. Maar waar moet je op letten als je dit doet? In dit artikel helpen we je een eindje op weg. Lees snel verder!

Wat is een fatbike verzekering
Misschien heb je nog niet eerder gehoord van een fatbikeverzekering, dus wat is dit nu precies? Wil je een fatbike verzekeren, dan sluit je eigenlijk gewoon een normale fietsverzekering af. Natuurlijk moet je bij het afsluiten van de verzekering wel aangeven dat je een (elektrische) fatbike bezit en geen gewone stadsfiets, maar dat moet je ook doen bij bijvoorbeeld een racefiets of een elektrische fiets.
Met een fietsverzekering is je fatbike verzekerd voor een aantal dingen. Bijvoorbeeld tegen diefstal. Wordt je fatbike dus gestolen, dan kun je een vergoeding krijgen van de verzekeraar. Daarmee kun je snel weer een nieuwe kopen, waardoor je niet lang zonder vervoermiddel hoeft te zitten.
Met een fietsverzekering is je fatbike ook verzekerd tegen bepaalde vormen van schade. Loopt de fiets schade op bij een aanrijding of botsing, omdat hij van de weg raakt of omdat hij omvalt? Ook dan kun je een vergoeding krijgen van je verzekeraar. Daarmee kun je de schade laten herstellen bij een fietsenmaker.
Ook goed om te weten, is dat schade aan de accu van je fatbike ook onder de dekking van een fietsverzekering kan vallen. Dat hoeft niet bij iedere verzekeraar het geval te zijn, dus check dit goed voordat je een polis afsluit.

Voorwaarden om aan te voldoen
Wil je je fiets verzekeren, dan kan dit niet zomaar. De verzekeraar zal je namelijk vragen om aan een aantal voorwaarden te voldoen. Bij elektrische fietsen en fatbikes geldt bijvoorbeeld de voorwaarde dat je de fiets altijd op slot zet met een ART2-slot. Bij fatbikes kan daarnaast nog de extra voorwaarde gelden dat je de fiets uitrust met een track & trace systeem. Daarmee kan de fiets opgespoord worden als hij gestolen is.

De beste optie vinden
Net als bij andere verzekeringen kan het lonen om fietsverzekeringen te vergelijken voor je er een afsluit. Gelukkig zijn er genoeg vergelijkingswebsites beschikbaar die het je erg makkelijk maken. Leg de verschillende opties naast elkaar en zoek naar de beste verhouding tussen premie en dekking. Check ook altijd of de dekking aansluit bij jouw wensen en je persoonlijke situatie.
Het kan soms voordelig zijn om de verzekering af te sluiten bij je huidige verzekeraar. Er zijn namelijk verzekeraars die zogenaamde “pakketkortingen” aanbieden wanneer je verschillende verzekeringen bij ze afsluit. Check of je verzekeraar zo’n korting aanbiedt en overweeg anders over te stappen naar een verzekeraar die dit wel doet.