Ook Stephan van Baarle, de pas 26-jarige fractievoorzitter van DENK in de Rotterdamse gemeenteraad, laat zich niet uit over de Turkse president Erdogan.

In de wekelijkse aflevering van Politiek010, die door RTV Rijnmond wordt uitgezonden, weigerde hij in te gaan op het verzoek van zijn collega-fractievoorzitter Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam om een karakterschets te geven van de momenteel in ons land meest besproken buitenlandse staatsleider.

Van Baarle is daarin niet de enige. Alle politici in Nederlandse dienst met een Turkse achtergrond ontwijken een gevraagd oordeel over Erdogan. Landelijk partijleider Kuzu altijd.

‘’Ik voel me niet geroepen om dit te doen omdat Joost Eerdmans dit vraagt vanuit een ivoren toren’’, was de reactie van Van Baarle, die ook niet bezweek toen Eerdmans zei: ‘’die Erdogan-fans die hier op de bruggen rondliepen zijn jouw kiezers, Stephan.’’

‘’Sinds wanneer stemmen mensen niet meer anoniem’’, reageerde Van Baarle. ‘’Je grossiert in volslagen onwetenschap wie op DENK stemt. De tijd van spring en dan vervolgens daadwerkelijk springen is voorbij. Ik doe hier geen uitspraak over.’’

‘’Ik snap dat eigen belang heel goed”, zegt mr. Hans Viergever, politiek stadswacht voor Dagblad010. ‘’Als Van Baarle nog een oma en opa heeft in Turkije wil hij die mensen zien. Logisch. In zijn positie hield ik ook mijn kaken op elkaar. ”

Viergever: ”Vrijwel alle in Nederland wonende, werkende en meestal ook geboren Turken of gemengde Turken hebben familie in het land van hun ouders of grootouders en willen er ’s zomers ongestoord naar toe. Bij kritiek op Erdogan wordt dat linke soep, want verraad laat zich niet vangen door kleur, geloof, land of staatsinrichting – dat stamt wereldwijd uit de primitieve middeleeuwen. Erdogan eist trouw en stelt er belang in te weten wie dat niet geeft.”

Print Friendly, PDF & Email