Bestuurders Stigam verdienen meer dan 200.000 euro

5 April 2023, 06:35 uur
Politiek
mainImage
OMA

De Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas gaf de personen die actief zijn bij het maken van plannen voor Feyenoord City, in 2020 vergoedingen van meer dan 200.000 euro per jaar. Leden van de Raad van Toezicht konden aanspraak maken op 20.000 euro per jaar. Voor de voorzitter van de RvT was het 30.000 euro.  

Medelingen over de bedragen, die zijn uitgekeerd aan de bestuurders en de leden van de Raad van Toezicht, doet de Stigam naar aanleiding van het 'prijsgeven' van de jaarrekening 2020.

Op 26 januari, na afloop van een Feyenoord City-bijeenkomst met de gemeenteraadscommissie voor bouwen en wonen, toonde de Stigam zich - heel genereus - bereid om haar financiële verantwoordingsdocument openbaar te maken. Lange tijd moest worden gegist naar wat er in de jaarrekeningen van de Stigam stond. Burgemeester en wethouders werkten niet mee aan openbaarmaking. Alle in 2021 gedane pogingen van Rotterdamse gemeenteraadsleden om inzage te krijgen haalden bakzeil.

In de door bestuurder Rob de Jong van de Stigam nu toch verstrekte jaarrekening 2020 staat dat de stichting geen werknemers in dienst had.

Geen werknemers? Dan dus ook geen uitbetaalde salarissen.

En dat vroeg om uitleg. Want op de informatiesessie van 26 januari vertelde De Jongs collega-bestuurder Hans van Rossum dat de Stigam geen salarissen boven het niveau van de WNT (Wet Normering Topinkomens) uitbetaalt. Wat was dan eigenlijk de bedoeling van zijn mededeling? 

Uit de jaarrekening 2020 blijkt, zo legt Van Rossum uit, dat de vergoeding van bestuurders niet naar natuurlijke personen gaat maar dat bedrijven een kostenvergoeding krijgen.

Van Rossum, directeur van Realconomy, licht toe: “De Stigam is een privaatrechtelijk rechtspersoon die een sterk sociaal-maatschappelijk karakter kent in de gebiedsontwikkeling in Rotterdam-Zuid. Vanwege dit karakter heeft de stichting er zelfstandig voor gekozen om bij de bezoldiging van de leden van het bestuur en de Raad van Toezicht uit te gaan van de maximale bezoldigingsnormen die de WNT stelt. Dit ondanks het feit dat deze bezoldiging bedrijven en geen natuurpersonen betreft".

In 2020 had de Stigam vier bestuurders, die uit naam van hun bedrijven Heijmans Management Deelnemingen BV,  Heijmans Management Gebiedsontwikkeling aan de Maas BV,  Realconomy Consultancy BV en AHMFAI BV activiteiten verrichtten voor het ontwikkelen van Feyenoord City.

Het WNT-maximum in 2020 was 201.000 euro voor een fulltime baan van 36 uur in de week. Inmiddels is dat maximum gestegen naar 223.000 euro.

De laatst gepubliceerde jaarrekening van de Stigam is van 2020. Die van 2021 wacht nog op publicatie. De Stigam mag dan een privaatrechtelijk rechtspersoon zijn. In de Raad van Toezicht zit wel één lid op voordracht van de gemeente Rottterdam. 

Onlangs meldde Dagblad010 dat de jaarrekening van de Stigam mogelijk in strijd is met de richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaggeving. 

https://dagblad010.nl/Politiek/jaarrekening-stigam-mogelijk-strijdig-met-richtlijnen-jaarverslag

<a href="https://dagblad010.nl/Politiek/jaarrekening-stigam-mogelijk-strijdig-met-richtlijnen-jaarverslag>Stigam-jaarrekening</a>