Ja, nu moeten de Rotterdamse raadsleden met de billen bloot

15 September 2020, 00:56 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
OMA

door Jan D. Swart

De druk op de schouders van de Rotterdamse raadsleden die het omstreden gebiedsplan Feyenoord City in hun portefeuille hebben wordt steeds groter nu bekend is geworden dat de voetbaltak van Feyenoord niet van plan is om de kosten van 6,5 miljoen voor het definitieve ontwerp van het nieuwe stadion te gaan betalen.

De voetbaltak zegt: betaalt u dat maar, gemeente Rotterdam.

En daar is het stadsbestuur onder leiding van burgemeester Aboutaleb ook toe bereid. Als hij de veiligheidskosten rond het nieuwe stadion met 6.5 miljoen opschroeft, is dat een excel-aanpassing voor projectrekenmeester Carl Berg waar onder normale omstandigheden geen haan naar kraait. Berg is ex-ambtenaar en routinier.

Maar de gebiedsontwikkeling Feyenoord City ligt sinds grote financiële stadszeperds (Blunderput, Schiekadeblok, Hoekselijn, Boymans) onder een enorm vergrootglas. Er valt zelfs geen vlieggewichtbedrag van 6,5 miljoen meer weg te moffelen.

De gemeente Rotterdam komt Feyenoord tegemoet met 40 miljoen aandelen en alle raadsleden (zowel in de vorige periode als die van nu) hebben daar een Zeeuwse uitdrukking aan toegevoegd: en geen cent meer. Dat staat op schrift. Dat staat op tape. Dat staat in het geheugen gegrift van iedereen die de moeizame weg volgt van een stadsbestuur dat een prachtig gebiedsplan ontwikkeld heeft – om Zuid weer ponem te geven - maar daar om duistere redenen De Kuip voor wil slopen in ruil voor een nieuw duur stadion half in het water.

Maar niet alle Feyenoorders willen dat.

Overigens: zo duister zijn die redenen niet. Bouwen biedt werkgelegenheid. Alle beroepen die van nieuwbouw en wonen afhankelijk zijn zitten als een bok op de haverkist. Met als gevolg dat de plannen voor het nieuwe stadion van Feyenoord een splijtzwam zijn geworden en niet zo’n kleintje ook.

En in dat speelveld moeten straks de 45 gemeenteraadsleden oordelen. Kunnen ze aantonen geen belangen te hebben? Hebben ze vriendjes bij de projectontwikkelaars? Bij wooncorporaties? In de architectuur? Bij het Nationaal Programma Rotterdam Zuid? Houden ze vast aan wat afgesproken is en wat ze op persoonlijke titel hebben gezegd en hebben laten archiveren: 40 miljoen en geen cent meer?

Of buigen ze mee met de wil van de verantwoordelijke D66-wethouder Van Gils en inmiddels ook burgemeester Aboutaleb om dan maar dieper in de buidel te tasten en – naast de inmiddels al toegezegde miljoenenkorting op de bouwkosten – nog verder te goochelen en ook die 6,5 miljoen van het definitieve ontwerp voor hun rekening te nemen?