Dagblad010 | SP: 'Rotterdam heeft falend bijstandsbeleid'
mainImage

SP: 'Rotterdam heeft falend bijstandsbeleid'

Overhandiging zwartboek aan wethouder Moti
23 september 2021, 06:00 uur
Rotterdam & Regio

Wethouder Richard Moti moest het zwartboek ‘Misstanden in de Bijstand’ in ontvangst nemen. Daarmee werd hij aangesproken op het in de ogen van de SP falende bijstandsbeleid in Rotterdam. De gedupeerden eisen geen misstanden meer in de bijstand.

‘’Met het beleidskader ‘Mensenwerk’ stelde wethouder Moti zich drie jaar geleden bij zijn komst tot doel om bijstandsgerechtigden te benaderen als gelijkwaardige gesprekspartner. Maar de ervaringen van werkzoekenden laten zien dat het er in de praktijk anders aan toegaat. Bijstandsgerechtigden worden pijnlijk verrast, vernederd en gewantrouwd’’, aldus de fractie van de SP.

“Doel van de Participatiewet is iemand die een bijstandsuitkering heeft zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Je hebt mensen die wel willen werken, maar helaas niet kunnen omdat ze ziek zijn of hun kinderen ziek zijn of een andere reden en toch worden deze mensen gedwongen tot het uiterste. Targets halen vindt men belangrijker”, sprak gedupeerde Sem Ceylan in de stadhuistuin waar de overhandiging plaats vond.

Rotterdammers worden volgens de SP bekneld in de bijstand. Bijstandsgerechtigden ervaren dat zij niet eenduidig over hun rechten en plichten worden geïnformeerd. Er worden eisen gesteld, waarvan vooraf niet goed duidelijk is wat de verplichtingen zijn en waar de consequentie van een korting of boete aan hangt. Ook worden er maatregelen genomen die de privacy van mensen schaadt. Ook klagen bijstandsgerechtigden over de vele onaangekondigde huisbezoeken.