Verhaal van 12 Joden op de Oudedijk

27 April 2018, 16:38 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Tijdens de morgen te openen expositie Twaalf aan de Gasthouderstraat in Kralingen staan twaalf gewone Rotterdammers centraal die tussen andere Rotterdammers leefden, maar tijdens de oorlogsjaren om hun afkomst werden gedeporteerd en vermoord. Er woonden bij het ingaan van de oorlog 11.006 Joden in Rotterdam. Er werden er 6790 uit hun huizen gehaald waarvan er tenslotte 6302 de dood vonden, de meesten in concentratiekampen.

Toen Maurice Laarman en Dik Vuik vorig jaar subsidie kregen van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk bestelden ze met medewerking van Loods 24 twaalf Stolpersteine voor twaalf gedeporteerde joodse bewoners aan de Oudedijk in Kralingen. Maar daarnaast vonden Laarman en Vuik dat hun verhaal verteld moest worden. Dat gebeurt bij deze expositie: het verzamelen bij Loods 24, de deportatie naar Westerbork, de transporten naar Auschwitz en Sobibor en uiteindelijk de moord.

De expositie laat alle stadia van de deportatie zien, met de nadruk op Auschwitz waar de meesten de dood vonden. Beeldend kunstenaar Hans Citroen verleent zijn medewerking aan deze expositie en komt zelf zijn werk toelichten bij de opening.

Gisteren plaatste de Duitse kunstenaar Gunther Demnig de twaalf Stolpersteine voor de slachtoffers aan de Oudedijk. Morgen (zaterdag) beluisteren de bezoekers de lezing van beeldend kunstenaar Hans Citroen, gevolgde door de presentatie van Twaalf, een boekje over de joodse gemeenschap voor mei 1940, de vervolging tijdens de oorlog en de kampen waar twaalf bewoners van de Oudedijk in Kralingen terecht kwamen.

Hans Citroen (1947, Den Haag) woont en werkt in Rotterdam. Met Bob van Persie (de vader van de voetballer) beheerde hij van 1974 tot 1976 het legendarische Museum de Keikdoos in het Rotterdamse Centraal Station. In 2010 maakte hij met zijn partner Barbara Starzyńska het boek Auschwitz – Oświęcim. In 2014 verscheen zijn boek Auschwitz de Judenrampe over een vergeten perron.

De expositie is te bezoeken tot en met woensdag 9 mei.