1800 huizen met voorkennis naast de startbaan, ik word er vrolijk van

22 September 2024, 16:25 uur
Columns
mainImage

Tot 2030 worden er maar liefst 1800 nieuwe woningen gebouwd in Park6Hoven. Waarom word ik daar zo vrolijk van? Omdat al die realisten die daar gaan wonen weten dat ze ’s avonds bijna op de landingsbaan van de luchthaven naar bed gaan. Ze kopen of huren dus met voorkennis.

Sinds 1956 weet iedereen in Lansingerland, Schiedam, Schiebroek en Hillegersberg dat de Staat der Nederlanden en Transavia in het weiland naast het nooddorp in Overschie (5 straatjes, 200 woningen) een vorstelijk imperiumpje aan het voltooien waren ten behoeve van al die Zuid Hollandse inwoners die op hun slofjes naar de zon willen vliegen.

1956-2024. Dus 68 jaar lang parate voorkennis. 

De Nooddorpers uit Overschie, die het dichtstbij woonden, klaagden alleen als op zondag de tegenstanders van hun voetbalclub HWD te hard juichten. In alle andere gevallen hielden ze hun kiezen op elkaar en vonden ze de luchthaven net de ouwe tramlijn 10: als je je verslapen had, kon je hard hollend op de startbaan nog gewoon mee. Heerlijk zo’n eigen luchthaventje in relatie tot die joekel van Schiphol waar je vee bent voor de winkelvastgoedmaffia.

Ik ben vanaf Zestienhoven overal met die lieve schatten meegevlogen. Met het ouwe Crooswijk naar Torremolinos. Leuke lui: foute korte broeken, benen met spataderen, maar altijd lachen. Met Feyenoord. Zelfs nog in de tijd van Schouten-Moulijn. Of met het nieuwe Crooswijk naar het Turkse Anatolië. Ook leuke lui. Sommige mannen in een jurk. Mooi vind ik dat niet, maar dat durf ik tegenwoordig niet meer hardop te zeggen.

Mag ik wat vragen? Nieuw Kralingen? Daar wordt toch ook gebouwd? Geldt daar het bezwaar tegen het geluid niet? Of gaan de vliegtuigen daar bij het stijgen of landen met een grote boog omheen? Kenners hebben overal een verklaring voor. Rijkswegen zitten er vol van. Allemaal Ascha ten Broekes, die in de discotheek geen verkering kunnen krijgen. X zit er vol van. Ze kijken ook zo boos. Compromisloos. Hele enge gezichten op het behang. Gerard Cox zong het dertig jaar geleden al. Welterusten.

Ik heb een mannelijke geuzennaam voor die groep. De Alfredjes. Geen dommerds, want het water komt er aan. Maar ze lezen elke avond hun kinderen verhalen voor over het wassende water en het einde van de wereld dat best eens die nacht zou kunnen ingaan. Maar als dan ’s morgens blijkt dat je die spooknacht toch godzijdank weer hebt overleefd, gaat zelfs bij een kind automatisch de middelvinger de lucht in.

Weer een avontuur minder.

 

Zie eerder:

https://dagblad010.nl/Politiek/jongere-ouderen-unie-een-eigen-luchthaven-heerlijk-dat-comfort-

https://dagblad010.nl/politiek/tegenstanders-luchthaven-spelen-in-op-de-portemonnee-van-de-burger-

https://dagblad010.nl/columns/de-luchthaven-de-middelvinger-en-op-je-sloffen-het-vliegtuig-in

https://dagblad010.nl/politiek/groenlinks-luchthaven-brengt-niet-eens-geld-op

https://www.ad.nl/rotterdam/plan-voor-luchthaven-rotterdam-verdient-meer-dan-een-middelvinger~ac1c8834/

https://dev-website.digitaaldagblad.nl/Politiek/13-van-de-45-raadsleden-willen-geen-luchthaven-meer

https://dev-website.digitaaldagblad.nl/Rotterdam%20&%20Regio/groenlinks-valt-juist-nu-de-verzwakte-luchthaven-aan-