Klantenraad Woonstad is succes gegund

5 May 2022, 15:33 uur
Columns
mainImage

In zijn poging om de prestatieafspraken tussen gemeente en Woonstad Rotterdam ongedaan te maken heeft de Klantenraad Woonstad Rottterdam niet het gewenste succes behaald. Maar winst is er wel.

Minister De Jonge van Volkshuisvesting mag de Klantenraad dan helaas niet-ontvankelijk hebben verklaard. Tegelijkertijd heeft de op Katendrecht woonachtige bewindsman in zijn uitspraak over het door de belangenbehartiger van de circa 45.000 Woonstadhuurders aangespannen geschil twee belangrijke dingen toegezegd:

1. Er komt een 'nader onderzoek naar het fenomeen van 'nep sociale huur', waarbij ook bekeken wordt of een andere definiëring van sociale huur nodig'.
https://dagblad010.nl/Politiek/minister-in-actie-tegen-nep-sociale-huur-
2. De Jonge wil dat 'de gemeente een nieuw overleg start over de aard en omvang van de sociale huurwoningvoorraad voor het nader tripartiete overleg, aangezien de Woonvisie met het in werking treden van de herziene Woningwet per 1 januari 2022 verouderd is'.
https://dagblad010.nl/Politiek/minister-woonvisie-rotterdam-is-verouderd-

Die twee toezeggingen mogen bij de Klantenraad beschouwen als een welkome opsteker. Want het is van de zotte dat de gemeente Rotterdam zich blijft rijkrekenen met kippenhokprojecten als de Startmotor, Our Domain en Lee Towers. Dat het stadsbestuur die piepkleine kamertjes met (kale) huren van net onder de 763 euro per maand volwaardig meetelt als sociale huurwoningen is - dat weet elk gezond denkend mens - absolute apenkool. Bovendien schaadt het de positie van de woningcorporaties. Een nader onderzoek ernaar? Goed idee van de minister!

Ook de opmerking van De Jonge dat de vermaledijde Woonvisie 2030 verouderd is en dat er een hertelling moet plaatsvinden van de sociale woningvoorraad is pure winst voor de Klantenraad. Alle huurdersorganisaties in Rotterdam zijn daarover verheugd. Nu nog even afwachten en zien of men aan de Coolsingel 40 inderdaad een betere Woonvisie gaat maken. Eentje die én stopt met de afname van de goedkoopste huurwoningen in de stad én die zich niet langer fixeert op de bouw van peperdure koopwoningen.

De Klantenraad is een groep mensen, die met heel weinig geld in hun spaarzame vrije tijd bezig is om hun machtige corporatie aan te sporen om dingen te doen, waarvoor zij in het leven is geroepen. Het succes in zijn verloren (?) geschil over de bedenkelijke prestatieafspraken is de Klantenraad van harte gegund. Maar er is nog werk aan de winkel. Zou ook wel fijn zijn als de directie van Woonstad Rotterdam wat meer op de lijn van de Klantenraad gaat zitten.