mainImage

Oud Hollandse gezegde: Wie niet luistert moet maar voelen

25 november 2021, 23:33 uur
Columns

Onze burgemeester Aboutaleb is een groot voorstander van een beschavingsoffensief. Ik vind dat een hele interessante gedachte. Als Leefbaar Rotterdam pleiten we al langer voor meer aandacht voor de normen en waarden, het respect voor het mijn en dijn voor de politieagent, de onderwijzer en de hulpverlener. We zijn dus blij dat de burgemeester hiermee achter Leefbaar Rotterdam staat.

We hebben donderdag ruim vijf uur in de raadzaal geluisterd naar de politiechef, de hoofdofficier van justitie, de burgemeester en als raadsleden naar elkaar. We weten nu dat er vorige week sprake is geweest van onderschatting van de kant van het gezag, we kennen verder de leeftijden van het gespuis en hebben in elk geval in gezamenlijkheid vastgesteld dat er bij een deel van de ouders in deze stad een belangrijke norm ontbreekt, namelijk dat ze niet op hun kinderen passen.

Het gevolg: de stad was een avondlang oorlogsgebied. Toen ik de livebeelden op sociale media zag, moest ik denken aan het uitbreken van een burgeroorlog. Menig Rotterdams hart heeft gehuild, het mijne ook. Relschoppers? De politiechef sprak zelfs over criminelen en ook nog georganiseerd. Toe maar. Regelrecht gericht op de politie. Hoe haal je het in je botte hersens?

Politieagenten; gewone mannen en vrouwen met een partner, veelal met kinderen thuis! Leg het als jonge crimineel maar aan je eigen ouders uit waarom je bereid was het leven van een mamma of een pappa kapot te maken. Ik kan er oprecht niet bij dat mensen zo kunnen zijn. Dit was straatterreur. Straatterreur in de buitencategorie Coolsingelrellen 1999 en Hoek van Holland 2009.

Diep respect in retrospectief voor onze politieagenten, onze brandweermensen en andere hulpverleners. Het was een vreselijke avond. En hulde voor Stadsbeheer dat kans zag om die puinhoop in één nacht op te ruimen. En nu op naar het beschavingsoffensief. Hoe? We zullen bij de ouders moeten beginnen.

Maar dat moet ons er niet van weerhouden om toch strenger te straffen en in voorkomende gevallen gebruik te maken van de mariniers. Ook al is het maar om ze in nood het stadhuis te laten beschermen. Dus niet blijven roepen wat niet mag en wat niet kan. Niet dat eeuwige verschuilen achter de bestaande regeltjes. Dat zijn blokkades die ons niet verder helpen. Verruim de privacy-hindernissen. Laat de politie optimaal wroeten op internet en tegen de linkse kant van onze gemeenteraad zou ik willen zeggen: kap nou eens met dat nee-schudden als Leefbaar Rotterdam deze terreur met harde hand wil aanpakken. Links heeft alleen maar maatregelen waar de crimineel zich een ongeluk om lacht.

Nog één opmerking over de stelligheid waarmee Denk de schuld van de rellen in de schoenen wreef van de rechts-extremisten. Blij dat zelfs de Partij voor de Dieren zich mateloos ergerde aan deze verregaande verruwing in de politiek. Niks is namelijk nog bewezen. Het onderzoek is nog maar net begonnen. Niettemin hees de fractievoorzitter van Denk zich in een toga en sprak het vonnis uit.

Ik wijs hem erop dat dit niet zo hoort.