Van der Burg streeft naar nul buitenslapers, maar geen garantie

24 January 2023, 23:32 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kan niet garanderen dat deze zomer opnieuw tal van asielzoekers buiten moeten slapen als er niet genoeg opvangplekken zijn. Maar hij is hoopvol en "streeft naar nul, nul, nul" buitenslapers, zei hij tegen een bezorgde Tweede Kamer. Partijen wilden opheldering over het hoge aantal van 75.000 plekken die nodig zouden zijn om gevluchte mensen op te vangen eind dit jaar, waarover diverse media schreven.

Van der Burg vindt dat de instroom "idioot hoog" is - de hoogste sinds 2015/2016 - maar zei dat dit cijfer niet onbekend is. Er wordt al rekening mee gehouden. "Er zijn nu 32.000 structurele opvangplekken, zodat er daarnaast nog ruim 40.000 plekken nodig zijn". Het komende half jaar is er nog geen probleem, omdat er nog duizenden plekken in de (crisis-)noodopvang zijn. Die spoedopvang is gerealiseerd na de groeiende stroom vluchtelingen vorig jaar. Er waren zoveel nieuwe asielzoekers dat dagelijks honderden mensen buiten sliepen bij het asielcentrum in Ter Apel, waar zij zich als eerste moeten aanmelden.

De komende tijd lopen wel een paar contracten voor de tijdelijke opvang van asielzoekers af, zo had de bewindsman al eerder aangegeven. "Als we niks doen, hebben we een probleem". Daarom is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) volgens hem al aan de slag gegaan om "contracten te verlengen of nieuwe af te sluiten", aldus Van der Burg.

Ook de nieuwe spreidingswet is daarin een element, benadrukte hij, omdat die moet zorgen voor een betere spreiding van de opvang over gemeenten. Weigerachtige gemeenten kunnen uiteindelijk gedwongen worden opvang te regelen. Het wachten is nog op een advies van de Raad van State en daarna gaat het naar het parlement toe voor behandeling. Van der Burg vertrouwt erop dat veel gemeenten niet op de wet wachten maar al bezig zijn met locaties.

De nareisbeperking die het kabinet had ingesteld om de overkomst van familie van statushouders af te remmen, heeft zijn doel bereikt volgens Van der Burg. In de paar maanden dat de maatregel gold, zijn er 1200 mensen minder naar Nederland gekomen. Zij hadden anders in het gras moeten slapen of er hadden nog meer extra voorzieningen getroffen moeten worden, zei de bewindsman. Inmiddels heeft het kabinet een streep gezet door de maatregel na enkele gerechtelijke uitspraken en is nu de Raad van State aan zet. Van der Burg zei dat hij het eindoordeel van de hoogste bestuursrechter zal volgen.

Van der Burg is komende dagen in Stockholm bij een EU-overleg om te proberen de asielinstroom naar de Europese Unie in te dammen.