Bedrijven bij De Kuip gaan procederen tegen het stadsbestuur

20 November 2020, 16:20 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Dit is De Kuip zoals een groot deel van de supporters en de bedrijven die willen: met een 3e ring

De gezamenlijke ondernemers in de Stadion Driehoek hebben een brief gestuurd aan wethouders Kurvers (VVD) en Van Gils (D66) met daarin hun overtuiging ‘’dat gelet op de kwaliteit van De Kuip en de aanwezige infrastructuur de gebiedsontwikkeling van Feyenoord City in combinatie met het voetballen in een verbeterde en gerenoveerde Kuip niet alleen beter en eenvoudiger inpasbaar zal zijn, maar ook een betere functionele en ruimtelijke kwaliteit voor de Stadiondriehoek zal genereren met meerwaarde voor Rotterdam.’’

Een klein deel van de ondernemers in de Stadiondriehoek is inmiddels door de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas uitgekocht. Voor hoeveel wordt geheim gehouden, maar de prijs zal niet misselijk zijn. Zij zullen deze brief daarom niet mede ondertekend hebben. Wel de bedrijven, die nog niet akkoord zijn met de uitkoop zoals Shurgard en alle bedrijven die aan de Stadionweg gevestigd zijn en in het Veranda-gebied.

Uit hun schrijven blijkt dat zij als ondernemers binnen het plangebied onvoldoende op de hoogte worden gehouden van alle ontwikkelingen en de plannen ook onvoldoende in het belang achten van hun bedrijfsvoering. Ze zeggen ‘’zich genoodzaakt te zien om alle procedurele mogelijkheden te gaan benutten om hun belangen te beschermen.’’

De gezamenlijke ondernemers van de Stadiondriehoek is de tweede organisatie die zich keert tegen het huidige stadsbestuur van Rotterdam. Eerder was dit de denktank Stadion op Zuid, waarin de supporters van Feyenoord zich hebben verzameld die mordicus tegen de sloop van De Kuip zijn en niet bewezen achten dat het nieuwe stadion de voetbaltak aan meer geld zal helpen.

Tot nu toe hebben de protesten nog weinig geholpen omdat de huidige coalitie de indruk wekt het bouwen van het nieuwe stadion niet meer te willen stoppen. Het is een principekwestie geworden waarin met name de politieke partijen VVD, CDA en D66 het zicht op de wensen en standpunten van de bezoekers van De Kuip kwijt zijn. Welke financiële belangen (van bijvoorbeeld woningcorporaties) daaraan ten grondslag liggen is nog onbekend. Zelfs de burgemeester heeft op de achtergrond een onverklaarbare pushende rol.

Recent meer over de ontwikkelingen van Feyenoord City:
https://dagblad010.nl/Politiek/gladde-presentatie-feyenoord-city-oogst-kritiek
https://dagblad010.nl/Politiek/op-17-december-neemt-dit-stadsbestuur-afscheid-van-de-kuip