2 March 2019, 01:19 uur
Orange Pictures
Halil (rechts) wordt vertroeteld, RKC verslagen op de grond

door Piet Ocks

Beledigd beende hij na 72 minuten rechtstreeks naar de kleedkamer. Onderweg struikelde hij nog half over een hekje, wat zijn woede nog meer versterkte. Alsof het onterecht was, dat trainer Henk Fraser hem naar de kant riep. Alsof hij met volle inzet en overgave had getracht on de opgelopen 0-1 te vereffenen. Na zijn wissel werd dat nog eens bewezen. Sparta zegevierde alsnog met 2-1, niet dankzij, maar ondanks Lars Veldwijk, die - zijn eerdere 17 doelpunten ten spijt - eerder bij zichzelf dan bij zijn trainer te rade moet gaan.

RKC kreeg de mogelijkheid om na ruim een half uur dankzij de gevaarlijke Sylla Sow op 0-1 te komen. Even tevoren al had hij enkele goede mogelijkheden zien stranden. Zo zag de handige RKC-spits zijn eerste kans op de paal eindigen en werd zijn tweede poging gestopt door Roy Kortsmit, maar bij zijn derde kans was het raak. Uit een hoekschop bezorgde hij RKC na een half uur van nabij de voorsprong: 0-1.

Zonder enige bezieling wandelde hij over het veld, geen duel over de grond of in de lucht ging hij serieus aan, geen combinatie slaagde, geen enkele agressie toonde hij bij voorzetten. Lars Veldwijk mocht zelfs blij zijn met het mededogen van trainer Henk Fraser, die hem pas na 72 minuten naar de kant riep. ''Om meer energie in de ploeg te brengen,'' luidde de veelzeggende verklaring van Sparta's trainer. Het bleek net op tijd om de naderende, blamerende nederlaag nog ongedaan te maken. Niet dat zijn invaller Youssef El Kachati daar direct verantwoordelijk voor was, maar wel Halil Dervisoglu, die Veldwijk in de spits verving en daar deed wat de topscorer al weken achterwege laat: scoren met het hoofd uit een voorzet van Mohamed Rayhi en nog de winnende ook: 2-1.

Eerder al, na 78 minuten, had Laros Duarte een vrije trap - op identieke wijze als twee weken eerder bij FC Dordrecht - buiten bereik van doelman Vaessen naar 1-1 gekromd en had Adil Auassar al de paal geraakt uit een vrije trap van invaller Royston Drenthe (voor Deroy Duarte).

En ook al veel eerder had Sparta op een veilige voorsprong kunnen komen. Halil Dervisoglu en Mohamed Rayhi hadden de zege al voor rust kunnen veilig stellen. Beide balkunstenaars stuitten evenwel op een verdwaalde verdediger of op doelman Etienne Vaessen. ''We hebben het geforceerd en risico's genomen,'' zei Henk Fraser later. ''Het was voor ons drie of geen punten.''

Opstelling Sparta: Kortsmit, Dabo, Abels, Auassar, Faye; Harroui (86. Vriends), D. Duarte (60' Drenthe), L. Duarte; Rayhi, Veldwijk (71' El Kachati), Dervisoglu.