Demissionair-wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) sluit een doorstart van de alliantie met Forum voor Democratie (FvD) niet uit nu zijn partij voorlopig in de oppositiebanken lijkt te komen. ”Ik moet binnenkort met Thierry Baudet om de tafel om hierover te spreken, maar er lijken wat mij betreft nu geen belemmeringen te zijn om de samenwerking alsnog voort te zetten”, aldus de teleurgestelde Leefbaar-voorman.

Eerdmans sloot vorig jaar een alliantie met Forum voor Democratie. De twee partijen zouden gaan samenwerken tijdens de verkiezingscampagne, maar ook voor de periode daarna lagen er serieuze plannen op tafel om meer in gezamenlijkheid op te trekken.

De Rotterdamse fractie van D66 wist daar verandering in te brengen. Said Kasmi van D66 stelde op voorhand al niet te willen samenwerken met Leefbaar in een toekomstige coalitie, indien het samenwerkingsverband tussen Leefbaar en FvD overeind zou blijven. FvD-voorman Thierry Baudet wilde een nieuwe coalitie mét Leefbaar niet in de weg zitten. Hij deed water bij de wijn en besloot de alliantie te stoppen, onder de voorwaarde dat Leefbaar Rotterdam een coalitiepartner zou worden. Nu VVD, GroenLinks, D66, Pvda, CDA en CU-SGP met elkaar gaan praten, lijkt dat niet het geval te worden.

Eerdmans wil eerst afwachten óf en hoe de zes partijen eruit gaan komen: ”De zes partijen gaan nu met elkaar praten. Ik wil eerst even afwachten wat de uitkomsten daarvan zullen zijn, maar een doorstart van de alliantie met Forum, sluit ik zeker niet uit. Ik heb het hier nog niet met Thierry over gehad, wellicht ziet hij alsnog geen meerwaarde meer in een eventuele doorstart.”

Eerdmans hoopt dat er een formateur uit VVD-kringen aangesteld wordt die de gesprekken tussen de zes partijen gaat begeleiden: ”Laten we niet hopen dat die uit linkse hoek komt, maar mij verbaast nu niets meer.”

Leefbaar Rotterdam werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij, met elf zetels.

Print Friendly, PDF & Email